Success Stories

Saya Jasmin (bukan nama sebenar). Saya bekerja sebagai seorang pegawai di bank X. Ketika saya meminta bantuan AKPK, saya di ambang muflis setelah mendapat surat amaran ingkar bayar balik pinjaman yang diterima dari Bank Y setiap minggu.

Kisah pahit saya bermula apabila ayah saya mula obses mengenai perniagaan hartanah. Selepas beberapa kali memperoleh keuntungan hasil daripada jual-beli hartanah, ayah semakin ghairah. Ayah menggunakan nama saya dan suami sebagai peminjam bersama untuk mendapatkan pinjaman bank.

Krisis ekonomi yang melanda negara pada tahun 1997 telah menyebabkan ayah tersepit dalam pembelian hartanah yang mahal. Krisis ekonomi tersebut menyebabkan kekurangan pembeli yang ingin membeli hartanah-hartanah tersebut. Akhirnya, kesemua hartanah tersebut terpaksa dilelong oleh pihak bank dan ayah telah mengalami kerugian teruk akibat lelongan itu.

Saya dan suami telah dikenakan tindakan undang-undang kerana tidak mampu membayar kerugian tersebut. Akhirnya, suami saya telah diisytiharkan muflis oleh salah satu bank yang mendakwa beliau manakala prosiding terhadap saya diteruskan. Ini juga boleh menjejaskan kerjaya saya sebagai pegawai bank.

Akhirnya saya pergi mendapatkan bantuan di pejabat AKPK dengan ditemani ayah. Saya sangat tertekan apatah lagi dengan pendapatan suami ketika itu yang kurang daripada RM1,000 hasil daripada jualan langsung.

Atas nasihat AKPK, saya hadir ke mahkamah untuk mendengar petisyen peminjam dan berjaya membuat rayuan menangguhkan sesi tersebut. AKPK telah membantu membuat proposal kepada bank untuk tidak mengambil tindakan muflis ke atas saya. AKPK juga telah membuat proposal penstrukturan semula bayaran pinjaman hutang dan saya telah memberi jaminan bahawa saya akan memberikan komitmen untuk membayar balik pinjaman saya setiap bulan.

Kini, saya berasa amat lega kerana bukan sahaja saya terlepas daripada tindakan muflis, malah saya juga hampir hilang pekerjaan.Perkongsian ini adalah dari salah seorang peserta Program Pengurusan Kredit (PPK/DMP) AKPK. Sekiranya anda berminat untuk mengetahui kedudukan kewangan anda malah memperbetulkannya, SECARA PERCUMA, sila layari pautan ini http://bit.ly/registerDMP dan pegawai AKPK akan menghubungi anda.


Jangan bertangguh lagi. Bertindak segera!

#DMP #DebtManagementProgramme