8 Kesilapan Untuk Jimat Wang Yang Perlu Anda Elak

8 Kesilapan Untuk Jimat Wang Yang Perlu Anda Elak

Menjimatkan wang semua orang mahu, tetapi kalau tersilap langkah, ia sebenarnya akan hanya membebankan anda. Sebahagian besar kesilapan ini adalah apabila anda cuba menyimpan wang cepat-cepat, atau tidak sedar bahawa kadangkala cara terbaik untuk berjimat adalah dengan berbelanja lebih sedikit hari ini untuk mengelakkan perbelanjaan yang lebih besar pada masa akan datang.

Berikut ialah 8 kesilapan menjimatkan wang yang perlu anda elak:

1) Membeli secara pukal

Ramai orang cuba menjimatkan wang dengan membeli secara pukal. Walaupun kos seunit adalah lebih rendah jika membeli secara pukal, tetapi anda hanya jimat wang jika anda menggunakan kesemua produk yang dibeli. Contohnya, jika anda tidak makan kesemua 10 biji kentang yang dibeli secara pukal sebelum ia menjadi rosak, anda mungkin menghabiskan lebih banyak wang berbanding dengan dengan membeli kentang di kedai runcit dalam kuantiti yang diperlukan sahaja. Lebih parah lagi jika kedai jualan gudang mendorong anda membeli barangan yang tidak diperlukan bersama dengan pembelian pukal.


2) Membeli terlalu banyak di Kedai RM1, RM2 atau RM5

Pembelian di kedai ini mungkin boleh mengakibatkan pembaziran wang, bukannya penjimatan. Walaupun harganya murah, beberapa barang mungkin telah luput atau hampir luput, bahkan ada yang tidak selamat. Terdapat juga barang yang rosak dan boleh membahayakan kediaman anda, menyebabkan kebakaran, atau mudah pecah. Periksa dengan teliti apabila melakukan sebarang pembelian di kedai sebegini untuk memastikan item atau barang tersebut selamat, tidak luput dan tahan lama.


3) Makanan segera atau “fast food”

Walaupun harga makanan segera tentunya lebih murah berbanding kebanyakan restoran yang lain, tetapi jika makanan segera menjadi kebiasaan anda dalam jangka panjang, ini akan menyebabkan peningkatan risiko obesiti dan penyakit yang berkaitan dengan diet tinggi lemak. Walaupun kebanyakan orang pada akhirnya akan berdepan dengan masalah kos perubatan, tetapi perbelanjaan perubatan bagi mereka yang mengalami masalah obesiti adalah jauh lebih tinggi daripada mereka yang mempunyai berat badan yang sihat.


P/s – “Fast food” sekarang pun dah mahal.


4) Beli satu percuma satu dan promosi yang seumpamanya


Perniagaan menjalankan promosi hanya dengan satu tujuan: untuk membuat anda membeli produk mereka. Ini perlu sentiasa diingat ketika melihat tawaran promosi. Membeli ketika promosi atau potongan harga untuk barang yang biasanya tidak dibeli atau digunakan mungkin akan hanya membebankan anda, bukan menjimatkan wang. Paling utama, elakkan promosi yang memerlukan pendaftaran dengan caj berterusan atau yuran keahlian setelah tempoh promosi berakhir. Ramai orang lupa untuk membatalkan keahlian mereka setelah tamat tempoh percubaan.


5) Terlalu banyak buat D.I.Y.


Dalam keadaan atau situasi tertentu, orang yang tidak berpengalaman akan melakukan kesilapan yang akhirnya memerlukan wang yang banyak untuk membetulkan kesilapan tersebut. Sebagai contoh, elakkan memasang kepala paip sendiri kecuali jika anda memang mempunyai cukup ilmu tentang pemasangan paip. Tambahan pula, sesetengah penyedia perkhidmatan sekarang ini begitu cekap sehingga kos mengupah mereka berbanding dengan kos membeli minyak dan penapis minyak anda sendiri, misalnya, adalah lebih kurang sama. Itu belum lagi mengambil kira kos masa yang lebih panjang untuk melakukannya sendiri.


6) Mengabaikan penyelenggaraan kereta yang penting dan utama


Sekiranya anda memiliki kereta, mengurangkan penyelenggaraan berkala pada kereta anda akan mengakibatkan kos jangka panjang yang lebih tinggi. Anda boleh sahaja gunakan minyak yang paling murah, tetapi jangan sesekali ‘skip’ pertukaran minyak enjin anda. Jangan menangguhkan atau mengelak daripada membeli tayar baru jika perlu, kerana tayar botak sangat berbahaya dan boleh menyebabkan anda hilang kawalan ketika memandu.


7) Berbelanja tanpa mengambil kira sama ada ia keperluan atau kehendak


Adakalanya kita berbelanja mengikut kemahuan hati dan memberi justifikasi bahawa kita mampu, apatah lagi bila ada tawaran promosi. Kita fikir kita telah berjimat. Sebenanrnya untuk benar-benar berjimat, kita harus menentukan dahulu sama ada pembelian itu satu keperluan atau kehendak. Contohnya, telefon bimbit. Ia satu keperluan, tetapi membeli telefon kerana mengikut jenama dan trend adakah satu keperluan atau kehendak? Oleh itu, untuk benar-benar berjimat, kurangkan pembelian mengikut kehendak. Sebaliknya, rancanglah perbelanjaan berdasarkan keperluan.


8) Membeli barang terpakai


Walaupun membeli barang terpakai sering menjadi kaedah yang baik untuk menjimatkan wang, tetapi harga yang lebih murah bukanlah pilihan terbaik jika anda tidak tahu menilai keadaan barang dengan betul. Contohnya, membeli kereta terpakai yang telah diperiksa oleh seorang penilai profesional ialah idea yang baik, manakala membeli kereta terpakai daripada pemilik yang tiada cara untuk menilai keadaan kereta tersebut ialah idea yang tidak baik. Semasa membeli barang terpakai, pastikan anda berurusan dengan peniaga atau pemilik yang mempunyai reputasi yang baik, atau pastikan terdapat cara untuk mengetahui kualiti barang tersebut.

Itu dia 8 kesilapan untuk jimat wang yang ramai tidak perasan. Niat yang baik (nak jimat) tidak semestinya menjadi tanpa ilmu dan kesedaran pengurusan kewangan yang betul. AKPK membantu individu isi rumah mahupun peniaga PKS untuk mengurus kewangan mereka secara berhemat. Untuk sebarang pertanyaan tentang perkhidmatan AKPK seperti program pendidikan kewangan, khidmat nasihat kewangan atau program pengurusan kredit, sila isikan dan hantar borang dalam talian di https://services.akpk.org.my untuk anda dihubungi oleh pegawai AKPK.

AKPK Sahabat Kewangan Anda.


Artikel ini diadaptasi daripada: Top 9 Money Saving Mistakes to Avoid by AllBusiness Editors https://www.allbusiness.com/top-money-saving-mistakes-avoid-93995-1.html